Waarom het dom is dat de Polare-winkels dicht zijn

Door tijdelijk al zijn Nederlandse winkels te sluiten, versnelt boekhandelsketen Polare een faillissement.
Dat zegt topcurator Louis Deterink tegen nu.nl.
De organisatie sloot dinsdag 20 winkels, in de hoop haar voortbestaan veilig te stellen door middel van een ‘strategische heroriëntatie’. Deterink noemt deze stap ‘onzinnig’. ‘Je moet namelijk je personeel gewoon doorbetalen. Je roept zo een bankroet versneld op je af.’ De kosten lopen door en de inkomsten vallen weg en daarmee komt het einde sneller in zicht.
De media-aandacht die Polare door de sluiting krijgt doet de organisatie geen goed, stelt de curator. Volgens hem doen bedrijven die een faillissement zien aankomen er verstandig aan om in stilte een herstart voor te bereiden. Potentiele investeerders zullen worden afgeschrokken door de slechte publiciteit
‘Je kunt aan de rechtbank vragen of ze een stille curator willen aanwijzen, dan wordt er onder toezicht een doorstart voorbereid zodat het faillissement van zo kort mogelijke duur is’, aldus Deterink. ‘Zo voorkom je kapitaalschade.’

Bron(nen):   Nu      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. De Staatsburger

    Louis Deterink heeft blijkbaar niet helemaal door wat er allemaal speelt.

  2. Cornelis Berend

    Het dichtgooien van de winkels is een pressiemiddel naar andere schuldeisers dan het Centraal Boekenmagazijn. Daar moet nl. eerst geld naar toe, anders kan de winkel geen nieuwe boeken en bestellingen meer leveren. Leggen de schuldeisers er beslag op dan ligt de zaak zeker stil. In de huidige situatie heeft beslag leggen weinig zin, want dan krijgt niemand centen. Kennelijk denken die schuldeisers dat ook, anders waren ze al in actie gekomen. Ze begrijpen ook dat als ze te lang wachten de zaak op de fles gaat vanwege de personeelskosten. Aldus: pressiemiddel.

    De keten blijft uiteindelijk niet bestaan, want dan moet er behalve geld naar de winkel en de mensen die er werken ook geld naar die keten. En volgens mij los je dat met de extra korting die je kan bedingen niet op. “Overhead” en de managers daarvan is erg uit de tijd.

    Het zal mij benieuwen.

Reacties niet toegestaan