Mode: China verdringt Italië

Italië begreep al snel dat het land niet met China kon concurreren qua prijs. Dus gooide het alles over de boeg van de kwaliteit. Mooie spullen, lekker chique - dat was nou echt 'Made in Italy.'
Toen kwamen de Chinezen met duizenden tegelijk. Ze streken neer in Prato, in het hart van Toscane, en begonnen daar hun eigen fabrieken waar kleding werd gefabriceerd: textiel, schoeisel en accessoires. Heel snel en heel goedkoop. Met als selling point de aanduiding 'Made in Italy.' In Prato ontstond zo een heus Chinatown en The New York Times ging eens kijken hoe dit er uitziet. 
In zeker opzicht pasten de Chinezen zich soepeltjes aan aan de Italiaanse zeden: er is een levendige zwarte economie ontstaan. Ook zaken als mensenhandel, prostitutie en gokken steken in de stad de kop op. Intussen kijkt de rest van Italië met argusogen toe. 
De snelheid en doortastendheid waarmee Chinezen zaken doen in en rond Prato, is onrustbarend. Want als het hier goed met ze gaat, zitten ze morgen elders. En zo zou dan het hele Italiaanse economische model in gevaar kunnen komen. 
Een antwoord is blijkens de reportage nog niet gevonden, maar de Italiaanse listigheid draait op volle toeren.

Bron(nen):   The New York Times