Microsoft kiest Nadella als nieuwe topman

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft de in India geboren Satya Nadella benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter. Hij volgt topman Steve Ballmer op, die in augustus zijn vertrek aankondigde.

Zijn benoeming gaat met directe ingang in, aldus Microsoft dinsdag. Nadella was eerder bij Microsoft onder meer verantwoordelijk voor de clouddiensten. Hij werkt sinds 1992 bij 's werelds grootste softwarebedrijf.

,,Tijdens deze periode van transformatie is er geen beter persoon om Microsoft te leiden dan Satya Nadella'', aldus Microsoft-oprichter Bill Gates in een toelichting. De rol van Gates bij Microsoft zal veranderen van voorzitter in technologisch adviseur om zo meer tijd te kunnen besteden aan het bedrijf. John Thompson neemt de functie van Gates als voorzitter over.

De afgelopen weken kwamen meerdere namen naar buiten van externe kandidaten. Zo werd Ford-topman Alan Mulally nadrukkelijk genoemd. Hij zou volgens Bloomberg echter zelf af hebben gezien van de functie, omdat hij geen zin had in een openbare selectieprocedure. Bovendien is hij met zijn 68 jaar relatief oud en heeft hij weinig ervaring met techbedrijven.