India gaat China inhalen

Economie
door Admin
vrijdag, 01 oktober 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Over enkele dagen starten in New Delhi de Commenwealth Games, een groot sportevenement, en de voorbereidingen zijn miserabel. Bijna alles loopt fout en wat een verschil - denkt menigeen- met de vlekkeloze Olympische Spelen, zoals die in 2008 in China plaatsvonden. Er zijn er die denken dat je aan dergelijke gebeurtenissen kunt aflezen hoe goed of hoe slecht het ervoor staat in een land, maar vergis je niet, schrijft The Economist deze week. Zoiets zegt veel over de kracht van de staat, maar het zegt weinig over de potentie van de samenleving.
Want in India vindt op dit moment een mirakel plaats: de economie groeit dit jaar met 8,5 procent. Het land is nog lang niet zo rijk als China - de Chinese economie is 4 keer zo groot - maar nog voor 2013 zal de Indiase groei groter zijn dan de Chinese. En er zijn al economen die beweren dat geen groot land de komende 25 jaar zo spectaculair zal groeien als India. Waarom? China krijgt last van zijn 1-kind politiek en de grote schare werknemers zal nu snel krimpen. In India daarentegen is nooit aan serieuze bevolkingspolitiek gedaan en er komt een grote en jonge generatie aan die veel werk kan verzetten. The Economist noemt dit een 'demographic dividend.' Daarnaast zal India er profijt van hebben dat het een democratie is. Dat leidt dikwijls tot rommelachtige omstandigheden, maar zorgt ook voor nieuwe bedrijvigheid en innovatie. In China beslissen de partijgangers of ergens een dam komt of niet, in India heb je vele miljoenen kleine ondernemers die zelf het wiel uitvinden en dat proces verloopt bijzonder goed. In India hebben mensen een auto ontwikkelt die je voor 2.000 dollar kunt kopen en bieden ze goedkope hartoperaties aan. Nieuwe ideeen en ontdekkingen vinden pijlsnel hun weg naar de consument die er geld voor wenst te betalen. Dit is het kapitalisme zoals kapitalisme bedoeld is.
Bij al die ontwikkelingen blijft de overheid ver achter. Dus de wegen zijn slecht en andere publieke voorzieningen zijn verre van ideaal. Maar ondanks zulke barrieres bouwen ontelbare ondernemers aan hun eigen bedrijven en ziet de toekomst er glorieus uit.
Bron(nen): The Economist