Wilt u eigenlijk wel een electrische auto?

De massaal gemaakte electrische auto's rollen nu dan toch eindelijk de showroom binnen. Deze week staat op de Parijse autosalon een Jaguar die in amper 4 seconden optrekt tot 100 kilometer per uur, en dat op batterijen. Autofabrikanten zijn volgens The Economist de electrische auto als een serieus alternatief gaan zien. 
Ook grote merken zoals GM, Renault, Nissan en Mitsubishi komen nu met stroomauto's en de vraag is hoe de consument zal reageren. 
Als het aan de verschillende overheden ligt, stappen zoveel mogelijk mensen over op de stroomauto. Zo kreeg GM veel steun van de Amerikaanse regering, maar moest het bedrijf wel beloven veel geld te steken in de ontwikkeling van de nieuwe wagentjes.
Maar nu de consument. Gaat die voor hij op reis gaat eerst goed berekenen hoe lang hij kan rijden op zijn batterij? Want dat is de bedoeling. Uit testen blijkt dat de meeste mensen een grillig autogedrag vertonen; ze nemen dikwijls heel andere routes dan ze zich voornemen. 
Verder zijn electrische auto's duur en die worden niet goedkoper als allerlei subsidies op dit schone rijden straks weer zijn verdwenen. Bovendien is nu nog volstrekt onduidelijk wat de waarde van occasions zal zijn - nog een reden voor consumenten om kopschuw te blijven.
Misschien moeten er eerst nog wat nieuwe uitvindingen worden gedaan die de auto's goedkoper maken en die voor meer vermogen zorgen. Komt er vast allemaal aan. Maar is er nog niet.

Bron(nen):   The Economist