China blokkeert handel in zeldzame grondstoffen

China en Japan liggen alweer een tijdje met elkaar overhoop, dat is bekend. Dat China sinds een maand besloten heeft geen kostbare grondstoffen maar aan het buurland te leveren is ook begrijpelijk. Vandaag blijkt echter dat China dat handelsembargo stilletjes aan het uitbreiden is naar de VS en Europa. Dat zeggen drie vooraanstaande industriele vertegenwoordigers tegen The New York Times. Deze mensen willen anoniem blijven, uit angst voor nog maar maatregelen uit China. De maatregelen zouden vanaf maandagochtend van kracht zijn. De chinese douane houdt sindsdien ladingen zeldzame grondstoffen tegen, hoewel de Chinese regering blijft ontkennen dat er sprake van een embargo is. Volgens analisten en mensen uit de industiele wereld blijft een officiele verklaring uit om te voorkomen dat China beklaagd kan worden wegens het schenden van de regels van de Wereld Handelsorganisatie.   
Het ziet er naar uit dat de Chinese actie, die voorkomt dat grondstoffen voor hoogwaardige industriele producten nog naar het Westen verscheept worden, bestaande economische spanningen zal aanwakkeren. Dat Beijing nu intervenieert in de handel in zeldzame grondstoffen is het zoveelste teken dat China keiharde economische machtspolitiek speelt.  
95 procent van de zeldzame grondstoffen die nodig zijn voor hoogwaardige commerciele en militaire doeleinden komen uit China. Te denken valt aan grondstoffen voor mobieltjes, windturbines en computergestuurde raketten. Volgens de NY Times zal het Westen de alarmbel moeten slaan, mede doordat er hier veel minder grondstoffen worden opgeslagen dan in Japan. De Westerse technologische industrie is dan ook sterk afhankelijk van Chinese grondstoffen.

Bron(nen):   The New York Times