De dood van de Euro

De Engelse zondagskranten hebben de treurmars voor de euro ingezet. In de Sunday Telegraph vraagt William Hague, minister van Buitenlandse zaken, zich hardop af of de euro overleeft. De Sunday Times legt uit dat het antwoord, vroeger of later, nee zal zijn.
Herman van Rompuy begon overigens zelf, vorige week. De haikuschrijvende opperbaas van de EU zei dat de EU bezig is met een 'strijd om te overleven'. Niet de Euro dus, maar de EU zelf. "Want als de Euro ten onder gaat, gaat de EU ten onder."
Dat zal dan gebeuren, denkt de Times. Want de enige weg om de euro te redden is veel meer macht geven aan de EU. En dat wil Engeland niet, maar de inwoners van een heleboel andere landen zien daar ook niets in. Wij zien het kabinet Wilders/Rutte nog niet de begrotingsmacht overdragen aan Brussel.
Maar als ieder land zelf mag blijven prutsen zal de prijs onbetaabaar hoog blijken. Griekenland kostte al 120 miljard, Ierland zal volgende week 100 miljard krijgen en Portugal zal 180 miljard nodig hebben. (Spanje wordt onbetaalbaar) De tussenstand, vermoedelijk dit jaar te bereiken, is dan 400 miljard.
Dat is politiek onhaalbaar. 
Engeland moet op dit moment al 8 miljard bij passen, voor de redding van een munt die ze niet hebben. De Sunday Times voorspelt dat daar problemen van komen.

De meest waarschijnlijke oplossing is dat er twee euro's komen. Een voor de sterke landen, onder leiding van Duitsland. En een voor de rest.
Die laatste kan dat zwak worden, zodat de zwakke landen weer goedkoop worden en klanten aantrekken, waaronder toeristen.

Eigenlijk is de vraag iet langer of het gebeurt, maar eerder wanneer en hoe.
En hoeveel geld de burgers in de sterke landen nog kwijt zijn voor het onvermijdelijke plaatsvindt.

En dan zijn er nog de burgers van de landen die in de Europese gevangenis zitten. Sommige Grieken plegen bomaanslagen. Heel veel Ieren worden steeds bozer.

Voor de liefhebbers:
Ambrose Evans-Pritchard: "The horrible truth starts to dawn on Europe's leaders"

 

Bron(nen):   The Sunday Times  Financial Times  Sunday Telegraph