Der Spiegel: Waarom de Euro deze crisis gewoon overleeft

Economie
door Admin
donderdag, 25 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Eerder dit jaar, toen Griekenland met miljarden gered moest worden door de andere landen in de Eurozone, waarschuwden pessimisten en doemdenkers voor een domino-effect: Griekenland was immers niet het enige land dat een zwakke economie vol met onderliggende fouten kende. Nu Ierland afgelopen week ook om hulp vroeg lijkt deze theorie uit te komen. Het wachten is nu op welk land de volgende in de rij is: Portugal of het veel grotere Spanje. Als die eenmaal gevallen zijn kan de laatste Eurofiel het licht uitdoen en eindigt onze Europese droom in een monetaire nachtmerrie. Gezien de huidige situatie zijn is het verleidelijk om op dit scenario los te speculeren. Maar in werkelijkheid is het zeer onrealistisch om te veronderstellen dat het zo zal eindigen. Sterker nog, volgens Der Spiegel wordt de euro op geen enkele manier serieus bedreigd. En daar kunnen ze daar in Hamburg best wel eens gelijk in hebben.
Ten eerste zijn Griekenland en Ierland verschillende gevallen. De enige overeenkomst is het kleine aandeel dat ze in de economie van de Eurozone als geheel hebben, respectievelijk 3 en 2 procent. Griekenland heeft structurele problemen. Veel te hoge pensioenen en ambtenarensalarissen, notaire corruptie en massale belastingontduiking. Ierland daarentegen, is een modern en welvarend land. Op eigen kracht groeide het uit van een armoedig zooitje tot een bloeiende economie die nog altijd meer exporteert dan importeert, en in zich in hoog tempo van zijn staatsschulden ontdeed. Ierland vecht nu tegen de gevolgen van zijn eigen succes. De economie groeide te hard en er ontstond een zeepbel in de vastgoedsector. De financiële sector moet nu proberen dat te herfinancieren.
De bewuste landen zijn zich bewust van de gevaren. Landen die hun zaken altijd netjes op orde hielden, zoals Nederland en Duitsland, bezuinigen iets meer dan gepland maar dat staat in schril contrast met de hervormingen in de geplaagde economieën. Landen als Griekenland, Portugal en Spanje hebben afgelopen jaar eindelijk betekenis gegeven aan de term economische hervormingen. Dat ging en gaat gepaard met de nodige onrust.
Tenslotte heeft de euro als wereldmunt niets te vrezen van de Dollar of de Yen. De Amerikaanse en Japanse economie kennen veel grotere zorgen dan de Eurozone. De euro zal voorlopig zeker een belangrijke munt blijven, en dus aantrekkelijk voor investeerders.
Bron(nen): Der Spiegel