Vallen de banken als we massaal ons geld opnemen?

Economie
donderdag, 25 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Franse acteur en voormalig voetballer Eric Cantona (die lang bij Manchester United speelde en geliefd bij de Britten is) heeft opgeroepen tot een nieuwe vorm van protest – het massaal opnemen van geld – om de 'misdadige' banken ten val te brengen. Volgens Cantona kunnen de protesterende studenten en ambtenaren in Frankrijk en het VK beter een echte revolutie ontketenen, door naar de bank te gaan. ‘Het is niet moeilijk,’ vertelt hij ondermeer op YouTube, ‘iedereen neemt gewoon al zijn geld in contanten op en systeem klapt in elkaar. Geen wapens, geen bloedvergieten, of wat dan ook.’
De werkelijkheid is iets weerbarstiger. Al was het maar omdat de banken maar zo’n 5 tot 10% van de spaartegoeden in contanten in hun bezit hebben, de rest is uitgeleend of belegd. En aangezien mensen weten dat het een vorm van protest is, en er dus niet echt iets mis is met hun bank, zal er geen echte paniek uitbreken, dus ook geen massale cashopname, stelt Wellings, directeur van het Britse instituut voor Economische Zaken. Bovendien zou het digitale geldverkeer gewoon doorgaan. De actie zou alleen het cash geldverkeer in de war sturen. Het zou eigenlijk alleen maar ongemak tot gevolg hebben voor veel mensen die geen geld meer kunnen opnemen omdat de contanten op zijn. Maar het banksysteem breng je er niet mee ten val, aldus Wellings.
In het geval dat het om één bank gaat, zoals Northern Rock in 2007 (of bij ons de DSB), dan staat de Staat gerant. Maar mocht er werkelijk een run komen op de contanten van alle banken, zijn de gevolgen groter. Toen dat in 2001 tijdens de economische crisis in Argentinië gebeurde, en iedereen zijn geld ging opnemen, werden alle bankrekeningen voor maandenlang bevroren.
Net als bij een piramidespel, als je niet bij de eersten bent, ben je de pineut. Ondanks de geringe kans van slagen die deze actie heeft, wordt op Youtube in elk geval vast stemming gemaakt. De video met Engelse ondertiteling wordt afgesloten met de mededeling: in Frankrijk wordt geen tijd verspild en maakt men zich op om op 7 december 2010 hun geld op te nemen.
Bron(nen): BBC YouTube