Update: De ECB gaat door met geld drukken, maar heel voorzichtig

Economie
donderdag, 02 december 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In de Wall Street Journal staat het als een verloren bijzinnetje. "In Duitsland ligt voor vele miljarden D-marken klaar, om de distribueren als dat nodig is." Want de Crisis gaat verder. Vandaag was weer een van de vele historische momenten in het korte bestaan van de Euro. Trichet konndigde aan dat de ECB door blijft gaan met het opkopen van staatsleningen. Dat is een vorm van geld scheppen: waardepapieren worden vervangen door echt geld. De markten verwachtten dat de ECB het opkopen royaal zou uitbreiden, de zogenaamde nucleaire optie. Maar dat doet de ECB niet.
Terwijl sommige marktpartijen al rekening hielden met een programma met een omvang van € 1250 mrd, liet de bankpresident slechts weten door te gaan met de operaties die al sinds mei worden uitgevoerd: bescheiden aankopen, die volledig worden gesteriliseerd.
De extra liquiditeit die in het system wordt gepompt, wordt elders weer opgedweild. De markt reageert eerst teleurgesteld: de strijd van de markten en speculanten begon onmiddellijk weer toen Trichet om tien voor drie was uitgesproken. Later op de donderdag steeg de euro weer. De markt meende tussen de regels door te hebben gehoord dat Richet olp de een of andere manier toch wil ingrijpen. Het gerucht gaat dat er een extra EU-top in de maak is om de problemen op dat niveau te benaderen. Een lichtpunt was er vanaag al. Spanje wist vandaag een lening van 2,5 miljard euro af te sluiten tegen een niet al te hoge rente. Spanje is volgens de beleggers dus blijkbaar nog niet failliet.
De Belgische hoogleraar Paul de Grauwe noemt het ‘geen wonder’ dat de EU-maatregelen geen vertrouwen wekken. Hij noemt de rente van 5,8% die de Ieren moeten betalen, een ‘strafheffing’. ‘Als de eurolanden er al blijk van geven onzeker te zijn over de vraag of hun geld ooit terugkomt, hoe kun je dan verwachten dat de markten wel overtuigd zijn? De hoge rente ondermijnt de geloofwaardigheid van dit programma’, aldus De Grauwe. Voor België hebben analisten een nieuw zwak punt ontdekt. Volgend jaar moeten de Belgen heel veel geld lenen om oude leningen te vernieuwen. Het is de vraag of Belgie dat gemakkelijk gefinancierd krijgt, of dat het stuurloze land (dat geeft de markten geen extra vertrouwen) in het rijtje van Griekenland
De ironie van de ontwikkeling is wel dat de daling van de euro, veroozaakt door de koppigheid van de Duitsers, goed uitpakt voor de concurrentiekracht en dus voor de export van, inderdaad, Duitsland. En Nederland, natuurlijk
Ook een voor voor dit artikel: Finaniceele Dagblad, niet online Lees link 2: Euro: Time to think the unthinkable, FT