In Amerika is het steeds moeilijker om optimistisch te blijven

Economie
door Admin
maandag, 10 januari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zou het toch weer de goede kant op gaan met de werkloosheid in de VS? Het lijkt er op het eerste gezicht wel op. Het werkloosheidspercentage van december is uitgekomen op 9,4%, het laagste niveau sinds maar liefst negentien maanden. Dat lijkt goed nieuws, toch? The Atlantic dook eens wat verder in de statistieken en moest helaas concluderen dat de cijfers een depressieve onderliggende trend vertonen.
Het plaatje belooft veel goeds. Onderstaande grafiek geeft het aantal werklozen als percentage van de totale arbeidsmarkt zien.
Er lijkt een optimistische daling in het percentage te zitten vanaf december vorig jaar. Maar als we vervolgens kijken naar het aantal banen dat er die maand daadwerkelijk bij is gekomen, ontstaat er een merkwaardig beeld.
In december zijn er een krappe 100.000 banen bijgekomen, bij lange na niet genoeg om de aanzienlijke daling van het aantal werklozen te verklaren. Het lijkt er namelijk op dat de cijfers vooral afgenomen zijn omdat mensen hun zoektocht naar een baan hebben opgegeven. De arbeidsparticipatie is afgenomen. Ze schrijven zich uit bij het arbeidsbureau, gaan in een caravan wonen en zijn niet meer geregistreerd als actief werkzoekende. Steeds meer Amerikanen zijn langdurig werkloos. Hoe langer een mens werkloos is, hoe moeilijker het lijkt om ooit nog ergens aan de slag te komen. Het aantal werklozen dat met een net woord 'ontmoedigd' raakt is dan ook sinds het uitbreken van de crisis maandelijks aan het groeien. Hun aantal bedraagt op dit moment ruim 1,3 miljoen mensen.
Ondanks de optimistische krantenkoppen die er hier en daar opdoken, gaat het dus helemaal niet goed met Amerika.