De niet-zo-duistere oorzaken achter de stijgende voedselprijzen

Economie
door Admin
zondag, 06 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Veel is nog altijd onduidelijk over waarom de wereldwijde voedselprijzen de laatste maanden zo snel oplopen. Sommigen hebben de Amerikaanse Federal Reserve (FED) de schuld gegeven. Die zouden door activa op te kopen speculeren met de prijzen. Door de enorme hoeveelheden kapitaal die de FED in de economie pompt (een operatie ook bekend als QE2) zou de rente in de VS dalen, waardoor grondstoffen voor beleggers een meer aantrekkelijk toevluchtsoort worden. Of speculanten en hedgefunds in het algemeen. Ook zij zouden door onverantwoordelijke speculatie de prijzen opdrijven. Niets van die beschuldigingen is waar, zegt FED-baas Ben Bernanke tegen de Financial Times. Volgens Bernanke komt het stijgen van de prijzen simpelweg door het stijgende welvaartspeil in ontwikkelingslanden en het feit dat sommige van die landen de inflatie niet onder controle kunnen krijgen.
Ook columnist Paul Krugman van The New York Times bekijkt het allemaal wat nuchterder. Wat we nu zien is vooral het resultaat van slechte oogsten in graan-producerende landen (Rusland, Oekraïne, Kazachstan) van afgelopen zomer en het Russische exportverbod na de verwoestende bosbranden. De productie van graan en tarwe is de afgelopen twee jaar met zeker 5 procent afgenomen. Hoe kan een daling van 5 procent zorgen van een verdubbeling van de prijzen? Simpel: graan is een zeer prijsinelastisch product. Dat wil zeggen dat de prijs flink moet stijgen voordat de vraag afneemt.
Slechte oogsten en een groeiende vraag. Ook rijst, mais en suikeroogsten waren de afgelopen twee jaar te laag om aan de vraag te voldoen. Hier speelt hetzelfde probleem. Slechte oogsten door, wie weet, een veranderend klimaat, en het onvermogen van producenten om op de stijgende vraag in te spelen.
badharvest