Dankzij ‘milieuvriendelijke brandstoffen’ stijgen nu de voedselprijzen

Voedsel is duurder dan ooit sinds de VN in 1990 de voedselprijzen ging bijhouden. Graanprijzen zijn in 2010 53% gestegen, tarwe 47% en de prijs van rijst staat op het hoogste niveau sinds twee jaar. De reden hier achter is onder andere het slechte weer en de toenemende vraag naar vlees in met name ontwikkelende landen. Vleesproductie vereist een hoop graan en water.
Maar er speelt nog iets anders: de toenemende vraag naar 'milieuvriendelijke brandstoffen', zoals ethanol en biodiesel. Voor de productie van ethanol is graan nodig. Heel veel graan zelfs. 6,5% van de wereldwijde graanconsumptie gaat op aan de productie van deze groene brandstof. Biodiesel, gemaakt van palmolie, slurpt 8% van de wereldwijde productie van plantaardige olie. In de VS wordt maar liefst 40% van de graanoogst gebruikt om auto's op te laten rijden. Door deze nieuwe liefhebberij in het Westen is de voedselmarkt behoorlijk uit balans gebracht. Tijdens een soortgelijke voedselcrisis, in het voorjaar van 2008, wees de Wereldbank in een rapport ook al de productie van biobrandstoffen als een van de belangrijkste factoren aan.
De Amerikaanse bio-ethanol industrie verdedigt zich uiteraard tegen de beschuldiging. Naar eigen zeggen gebruiken ze inferieur graan, dat alleen voor dierenvoeding gebruikt kan worden. En als ze hun werk niet zouden doen, dan zouden de benzineprijzen weer omhoog schieten...

Bron(nen):   Time Magazine