Ierland zit achter mysterieuze leningen bij Europese Centrale Bank

Enkele dagen geleden berichtte Welingelichte Kringen over 16 miljard aan mysterieuze leningen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Gedurende twee dagen en nachten werd er in korte tijd uitzonderlijk veel noodleningen aangevraagd bij de bank. De ECB gaf toe dat er sprake was van verhoogde leenactiviteit, maar wilde verder niets toelichten.
Inmiddels zijn de schuldigen bekend. Het gaat om twee Ierse banken, Anglo Irish Bank en de Irish Nationwide Building Society, twee banken die diep in de problemen zitten sinds de Ierse crisis. De mysterieuze leningen brachten enige onrust op de wereldwijde markten, omdat het gerucht al ging dat er opnieuw ergens een Europese bank op omvallen zou staan. Dat valt mee. De banken deden een beroep op de dure noodleningen vanwege het proces van het op orde brengen van de schuldverplichtingen van de banken. Het bood voordelen om de leningen snel ter beschikking te hebben, vandaar dat er voor de noodleningen werd gekozen.
Niks aan de hand dus, zou je zeggen. De Financial Times heeft deze informatie van anonieme bronnen, die bij de transactie betrokken zouden zijn. De ECB weigert nog altijd te reageren.

Bron(nen):   Financial Times (betaald)  Welingelichtekringen