Is Google nog wel zo’n onschuldig bedrijf?

Sinds de oprichting stond het internetbedrijf Google er om bekend dat het vooral veel goeds wilde doen in de wereld. Vrij informatie vinden en delen, mensen dichter bij elkaar brengen en het leven makkelijker maken. De laatste tijd is Google echter het doelwit van mededingingsautoriteiten in zowel de Verenigde Staten als de EU. De ambities van het bedrijf zijn sterk gegroeid. Google houdt zich al lang niet meer alleen bezig met zoekmachines en advertenties.
Google CEO Eric Schmitt heeft een uitnodiging gekregen om te komen praten met Joaquín Almunia, de Europese Commissaris voor Mededinging. Waar het onderzoek van de EU zich precies op richt is niet duidelijk, en Google heeft ook zijn reactie op de uitnodiging niet bekend gemaakt. Ondertussen stapelen de onderzoeken op het gebied van privacy- en copyrightschending zich ook in de Verenigde Staten op. Autoriteiten hebben onder andere vragen over de samenwerking tussen de internetgigant en het bedrijf ITA, dat informatie over luchtverkeer en passagiers verzamelt.
Voor Google komt het onderzoek van de EU op het verkeerde moment. Maar ook Brussel zal zich wel drie keer bedenken voor het zich de woede van Google op de hals haalt door een hoge boete op te leggen, iets wat Almunia's voorganger Neelie Kroes eerder wel bij Microsoft en Intel deed. De EU wil niet achterop raken in de snel veranderende wereld van internettechnologie. Zie daar de macht van de monopolist Google. 

Bron(nen):   The New York Times