Hoe kan dat beetje Libische olie voor een wereldwijde prijsstijging zorgen?

Hoe het ook verder gaat, wat ook de uitkomst van de onzekere situatie in Libië is: de olieindustrie zal ernstige of misschien wel permanente schade opleveren. Geen van de mogelijke politieke uitkomsten van de chaos in het land is positief voor de olieindustrie - het levensbloed van de Libische economie - of voor de wereldwijde olieprijzen.
Het toekomstige scenario voorziet burgeroorlog, aanslagen op pijpleidingen. En als dat niet het geval is, zal in ieder geval buitenlandse kennis en kapitaal het land ontvluchten. De Libische olieindustrie draait voor een groot deel op buitenlandse bedrijven. Het leger laat Ghadaffi in de steek, de vraag is wie er de oliefaciliteiten zal bewaken in de toekomst. 

Voor OPEC-landen die in de recente geschiedenis perioden van onrust of oorlog hebben meegemaakt, duurde het vaak jaren voordat de olieproductie daar weer van hersteld was. Iran in 1979, Irak en Koeweit in 1990, Venezuela in 2002, bij al deze landen is de olieproductie nooit volledig hersteld. Libië zal geen uitzondering zijn.
Libië produceert en exporteert relatief weinig olie, de kwaliteit van de 'zoete' (laag fosfaatgehalte) Libische olie is hoog. Vooral Europese raffinaderijen kunnen niet zomaar overschakelen op laagwaardige 'zure' aardolie uit bijvoorbeeld Saoedi-Arabië. Als de onrust in Libië aanhoudt, zullen Europese landen gedwongen zijn 'zoete' olie te kopen van landen als Nigeria en Algerije, en dat zal de prijs verder opdrijven. Beide landen zijn op dit moment belangrijke leveranciers van de VS.
Bovendien maken economen zich zorgen dat een hoge olieprijs het kwetsbare economische herstel de das om kan doen. Een economische vuistregel: elke 10 dollar dat een vat olie duurder wordt, zorgt binnen twee jaar voor een half procent minder economische groei... 

Bron(nen):   Reuters  The New York Times