Het Westen heeft olie nodig en meteen stelt premier Poetin scherpe eisen

Rusland ruikt de kans op macht. En Rusland vindt macht prettig ruiken. Het westen heeft het moeilijk, omdat de olie uit het Midden-Oosten niet meer vanzelfsprekend is. Tijdens een ontmoeting tussen de Russische premier Vladimir Poetin en de Europese Commissie heeft de Rus zijn eisen gesteld. Hij beschuldigde Europa van het niet nakomen van bilaterale afspraken, onder andere door het aanscherpen van concurrentieregels. 
Gezien de hoge olieprijzen en de onrust op de wereldmarkten naar aanleiding van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is Poetin in de positie om eisen te stellen. Hij waarschuwde dat de situatie in Libië en de nieuwe regels op de Europese energiemarkt die in maart van kracht gaan, er voor zullen zorgen dat de EU meer geld zal moeten betalen voor gas en dat de energie "duurder zal worden als de Europese Unie Rusland niet de South Stream-pijplijn in de Zwarte Zee laat aanleggen”.
Poetin had ook nog een grappige noot: om in illustreren waarom het Westen toch vooral niet moet interveniëren in de Arabische wereld verwees hij naar het onvermogen in België om in eigen land een regering te vormen. Op de vraag of Rusland zich nu zorgen maakt over de toestand in zijn eigen opstandige deelrepublieken in de Kaukasus wilde de premier niet ingaan.

Bron(nen):   EUobserver