Saif al-Islam Ghadaffi niet langer bevriend met onze Mabel

Economie
zaterdag, 26 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zoals we ons nog herinneren is de vriendenschaar van Mabel Wisse Smit divers en breed. Deze golddigger heeft immers gezeild (en het gedaan) met opmerkelijke mensen. ("Zij was die wijf van die lange"). En tot gisteren zat ze ook in de Young Global Leaders Club, een 'elitenetwerk van invloedrijke prominenten' samen met de belangrijkste zoon van Ghadaffi. Diens brein, zullen we maar zeggen. Dat die man niet helemaal de westerse Young Global Leaders mentaliteit had wist iedereen al, behalve Mabel en haar vrienden. Of die vonden dat niet zo erg - misschien kon ie goed zeilen. Maar toen Saif al Islam (het Zwaard van de Islam) zondagnacht dreigde dat er in Libië, namens zijn familie, 'rivieren van bloed zullen vloeien', zagen de Young Leaders in dat ze een foute vriend hadden. Hij is geschorst. Dus misschien mag hij terugkomen, als hij toch weer invloedrijk wordt, je weet het maar nooit. Hoe hij daar ooit lid is geworden is ook een interessante vraag. Europa was nooit vies van het geld dat de familie Ghadaffi rijkelijk rondstrooide. Zelfs in academische kringen waren de Ghadaffis welkom. Zo accepteerde de London School of Economics een donatie van 1,5 miljoen Britse pond van het Ghadaffi International Charity and Development Foundation. In ruil kreeg zoon Saif al-Islam Gaddafi - die aan het hoofd van de Foundation staat - in 2008 een doctoraat (PhD) in politieke theorie. De thesis van de jonge Ghadaffi droeg de titel "The Role of Civil Society in the Democratisation of Global Governance Institutions" en lijkt wel een klassieker in zijn genre. Namen van politieke filosofen als John Rawls, David Hume en anderen vliegen je rond de oren.
Saif al-Islam Ghadaffi zelf geeft in het voorwoord volgende omschrijving van zijn thesis: Het belangrijkste doel van deze thesis is het potentieel te onderzoeken voor een concept van Collectief Management om zo een democratischer en moreel rechtvaardiger systeem van globaal bestuur te ontwikkelen, dat de rechten van individuen erkent... en specifiek de focus legt op de uitbreiding van de macht van de CSO's (Civil Society Organisations/Burgermaatschappelijke organisaties) om zo de ondervertegenwoordigden in het bestaande systeem een krachtigere stem te geven.
In 1993 had Wisse Smit een relatie met Mohammed Sacirbey, op dat moment VN-ambassadeur van Bosnië en Herzegovina en ook een global young leader. Volgens een NIOD-rapport over Srebrenica werden Sacirbey en Wisse Smit door ambtenaren aangewezen als de enige twee personen buiten het Nederlandse politieke en ambtelijke circuit die invloed uitoefenden op het Nederlandse beleid ten aanzien van de Balkan. Sacirbey wordt nu door zijn land gezocht wegens grootschalige verduistering van hulpgeld. Internationaal Opsopringsverzoek. Hij zit in de VS, die hem niet wil uitleveren. De vriendschap met Mabel schijnt sindsdien bekoeld.
The Forum of Young Global Leaders is a unique, multistakeholder community of exceptional young leaders who share a commitment to shaping the global future.
Hier onder de legenadrische video van Peter R de Vies
PS: Iets van deze informatie valt vandaag ook te lezen in Trouw. Voor wie een iPad heeft makkelijk bereikbaar: er is nu ook een app, en voorlopig is de krant gratis.
Bron(nen): Express