Alweer een ontploffing: Het einde van het tijdperk van de kernenergie

Vannacht was er opnieuw een explosie in een Japanse kerncentrale. En alweer is er volgens de autoriteiten niet veel aan de hand.
Voor de bouwers en de gelovigen van kerncentrales had de chaos rond de kernreactoren in Japan niet op een ongelukkiger moment kunnen komen. De oliecrisis wordt scherper, Tjernobobyl is bijna vergeten, in de VS werd bijna besloten maar weer eens  kerncentrales te gaan bouwen, in Duitsland en Nederland ook. En nu dit Het Fukushima-drama komt op een moment dat het maatschappelijk draagvlak voor kernenergie juist aan een opmars bezig is. Na de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl, komende maand precies 25 jaar geleden, zijn er jarenlang in Europa geen kerncentrales meer gebouwd. Inmiddels staan er twee nieuwe in de steigers en zijn er plannen voor nog meer centrales, waaronder een in het Zeeuwse Borssele.

Der Spiegel stelt vast dat dit de genadeklap is voor kernenergie. In Duitsland is dat vermoedelijk waar en n Nederland ook. En de komende 48 zak blijken of er i de rest van de wereld nog veel gaat komen. Nog een ontploffinkje en de centralebouwers zullen een nieuw beroep moeten kiezen.
Een meisje geisoleerd vanwege de straling groet haar hond
  

 
  

 

Bron(nen):   Der Spiegel  Reuters