Wapenexport: Nederland doet het geweldig – derde in de wereld!

De Nederlandse wapenexport is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Per hoofd van de bevolking staat Nederland nu in de topdrie van wapenexporterende naties, ruim voor Amerikanen, Russen, Fransen of Duitsers.
Alleen de Israëliërs en de Zweden exporteren per inwoner nog meer dan de Nederlanders.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Zweedse instituut Sipri, dat al sinds 1950 de internationale handel in wapens in kaart brengt en die De Volkskrant vandaag publiceert. Volgens Sipri zijn de grootste wapenexporterende landen de usual suspects Amerika, Rusland en China, met Nederland al tien jaar lang op de zesde plaats. Maar als wordt gekeken naar de export per hoofd van de bevolking – een betere maatstaf om aan te geven hoe belangrijk die export is voor de economie van een land – komen vreedzaam ogende landen als Zweden, Nederland en Zwitserland bovendrijven. Nederland blijkt dan bijna evenveel te exporteren als Fransen en Amerikanen samen, en vijf keer zo veel als de Belgen.
In Nederland gaat het vooral om scheepsbouwconcern Damen Shipyards met diens Vlissingse marinewerf De Schelde (dat is de werf waarvoor Majesteit in Oman op pad was) , en om de vestiging van het Franse Thales-concern in Hengelo, het vroegere Hollandse Signaal Apparaten, dat radar-apparatuur maakt.

Bron(nen):   De Volkskrant