Planbureau: "Natuurlijk gaan die leningen aan zwakke landen geld kosten"

De regering en Jan Kees de Jager houden dapper vol dat de 50 miljard garanties (volgens het Planbureau is dat de eerste leugen en is het feitelijke bedrag 69 miljard) die Nederland heeft afgegeven voor zwakke landen, zoals Griekenland synbolisch zijn en onmogelijk geld kunnen kosten. Onzin natuurlijk en dat schrijven nu ook Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) en twee van zijn medewerkers in het rapport 'Nederland en de Europese schuldencrisis'. De analyse heeft de veelzeggende ondertitel 'Positie Griekenland slecht, te strenge aanpak werkt niet' meegekregen.
'Zeker voor Griekenland bestaat de kans dat het land zijn schuld niet volledig kan afbetalen', aldus Teulings in het rapport. 'Als de schuld inderdaad te groot is om te worden afbetaald, dan is het blijven eisen van volledige terugbetaling nadelig voor Nederland omdat het de groeiperspectieven van een probleemland te veel schaadt.'

Beleggers houden er al maanden rekening mee dat Griekenland zijn schuld vroeg of laat afstempelt. Ondanks de steun van €110 mrd die het land van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gekregen, zijn de koersen van Griekse staatsobligaties laag en de rentes hoog.

Het CPB heeft berekend dat Nederland voor € 69 mrd garant staat voor de problemen in de eurozone. Daarbij kijken de economen niet alleen naar de garanties aan het huidige noodfonds die waarschijnlijk op zullen lopen tot € 50 mrd, maar wordt ook het Nederlandse aandeel meegenomen in de steun van het IMF, de Europese Commissie en de ECB.

Bron(nen):   Financieele Dagblad (betaald)