Onrust op beurzen door vrees omvallen Chinese vastgoedreus

De Europese beurzen gingen maandag flink omlaag in navolging van de onrust op de aandelenmarkt in Hongkong. De aandacht ging uit naar de Chinese vastgoedontwikkelaar China Evergrande Group, die dreigt om te vallen. Dat is ook een probleem voor honderden financiële instellingen die leningen hebben uitstaan bij het concern, waarmee een domino-effect dreigt met mogelijk een nieuwe crisis tot gevolg.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent in het rood op 779,20 punten. De hoofdindex tikte vorige week nog de 800 punten aan, maar neemt verder afstand van deze historische puntengrens. De MidKap zakte 1,6 procent tot 1072,05 punten. Londen en Parijs verloren tot 1,7 procent. In Frankfurt daalde de DAX 2 procent. De Duitse hoofdindex bestaat sinds maandag niet uit 30 maar uit 40 bedrijven. Het is de grootste wijziging van de index in zijn 33-jarige geschiedenis.

In Hongkong raakte de Hang Seng-index tussentijds 3,5 procent kwijt. Evergrande kelderde 13 procent. Beleggers schrokken van het nieuws dat het bedrijf zijn schuldeisers wil terugbetalen met afgeprijsd vastgoed in plaats van geld. Evergrande kampt met een schuldenberg van meer dan 200 miljard euro en beleggers vrezen dat een faillissement voor een domino-effect kan zorgen op de Chinese vastgoedmarkt. Beijing lijkt vooralsnog niet van plan het bedrijf van de ondergang te willen redden.

BHP

De grote Britse mijnbouwers BHP en Rio Tinto zakten tot 3 procent in Londen. Beleggers vrezen dat China minder staal en andere ruwe materialen zal afnemen vanwege de problemen in de vastgoedmarkt. In de AEX was staalconcern ArcelorMittal (min 4,6 procent) daardoor de grootste daler. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway volgde met een verlies van 4,3 procent. Ook de financiële bedrijven Aegon en ING stonden in de staartgroep met minnen rond 2,8 procent door de vrees voor problemen in de sector bij het omvallen van Evergrande.

Unilever (plus 0,4 procent) was de enige stijger bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Volgens Het Financieele Dagblad is het levensmiddelenconcern een doelwit geworden voor activistische beleggers die kunnen aansturen op het splitsen van het bedrijf. Reden is dat de koers van de maker van Calvé-pindakaas en Dove-zeep achterblijft bij concurrenten als Nestlé en Danone.

De euro was 1,1709 dollar waard, tegen 1,1733 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 71,04 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 74,49 dollar per vat.