Minder en duurzamer consumeren na corona? Eerder het tegendeel

Build back better, klonk het bij politiek leiders over de hele wereld: na corona zouden we duurzamer gaan leven, minder consumeren, minder vliegen. Er komt niets van terecht. We consumeren meer dan ooit.

Er zijn sinds augustus nog 26 procent minder reisbewegingen, omdat mensen nog steeds meer thuiswerken, stelt RTL Z in een video. Maar dat is vertekend door de vakantieperiode en vanaf 25 september is het thuiswerkadvies pas gewijzigd.

Bovendien: we rijden misschien iets minder vaak naar het werk, maar we stappen weer evenveel in de auto voor andere bezigheden. Ook schiet de filedruk sinds augustus weer omhoog en zijn we op weg om binnen enkele weken weer op pre-coronaniveau te zitten.

En wie dacht dat we minder zijn gaan consumeren, zal teleurgesteld zijn. Volgens de laatste cijfers maken we een enorme inhaalslag. We gaven minder geld uit in coronatijd, maar onze bankrekening lijkt nu alsnog leeg te moeten. Waaraan we geld uitgeven? Vooral aan diensten, zoals kappers, bioscopen, restaurants, vakanties. Zelfs het aantal vliegbewegingen gaat internationaal gezien hard richting het oude niveau.

Je ziet het ook aan het verbruik van aardolie: het zit weer bijna op het niveau van voor de pandemie. De vraag naar elektriciteit stijgt in 2021 met 5 procent. De helft daarvan wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. De CO2-uitstoot zal in 2022 naar recordhoogten stijgen.

De trend is duidelijk: nu alles weer kan, gaan we los als vanouds, hooguit werken we een dagje meer thuis. En build back better? Daar horen we niemand meer over.