Banken doen steeds moeilijker: huizenprijs daalt in Amsterdam

In Amsterdam zijn in de afgelopen drie maanden de prijzen van koopwoningen behoorlijk gedaald. 242.000 euro is nu de gemiddelde prijs van een woning, en dat is bijna 3 procent minder vergeleken met eind 2010, meldt Het Parool.
De prijsdalingen van appartementen in Amsterdam waren gelijk aan die van andere woningen. Voor een appartement wordt gemiddeld 224.000 euro gevraagd, 6.000 euro minder dan eind 2010.
Volgens de voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), Eefje Voogd, steeg door het gedaalde aanbod de krapte op de huizenmarkt. “Gewoonlijk leidt minder aanbod tot prijsstijging, maar in deze markt niet. Het geld ontbreekt, de klant wil wel.''
De teruggang van huizenverkopen wijt zij onder meer aan de verscherpte leningsvoorwaarden van banken. Bovendien willen de meeste banken sommige huizen niet financieren omdat ze op erfpachtgrond van de gemeente Amsterdam staan.
Banken doen steeds moeilijker, merkt Voogd. Veel woningen die te duur waren en die te lang te koop stonden zijn volgens haar uit de markt gehaald.

Bron(nen):   Het Parool