DNB luidt noodklok: ‘Huizenkoper neemt onverantwoorde risico’s’

Om de torenhoge huizenprijzen toch te kunnen opbrengen, gaan huizenkopers onverantwoord hoge schulden aan. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank.

Gaan de woningprijzen straks dalen, dan komen veel huizen onder water te staan. Ook een stijging van de rente of de werkloosheid kan huishoudens in de problemen brengen, aldus DNB in een rapport. "Ik ben optimistisch over het economische herstel, maar minder positief over de kwetsbaarheden die zich opbouwen," aldus DNB-president Klaas Knot. 

Een meerderheid van de starters leent nog altijd minstens 90 procent van de verkoopprijs. "Alles bij elkaar zorgt dit voor een spiraal van hogere hypotheekschulden en hogere huizenprijzen," zegt Knot. "Die stijgen in Nederland veel harder dan in de rest van Europa. Dat kan dus niet alleen worden toegeschreven aan de lage rente." Na de Denen is er geen volk in Europa met zulke hoge schulden als de Nederlanders.

Financiële instellingen zetten steeds minder eigen vermogen opzij voor hun hypotheekportefeuille, aldus DNB, terwijl ‘het leengedrag van huishoudens risicovoller is geworden en de oververhitting op de markt verder toegenomen’ is.