"Huiswijn Albert Heijn is helemaal geen wijn"

De huiswijn van Albert Heijn is geen wijn; hij is gemaakt van ingedroogde most, waar gist en gedestilleerd water aan wordt toegevoegd. In een spannende aflevering van de Keuringsdienst van Waarde werd dat aannemelijk gemaakt.
De Keuringsdienst kreeg een brief van een anonieme kijker die beweerde dat een deel van de wijn die ons land binnenkomt eigenlijk ingedikt druivensap is, waar daarna water aan wordt toegevoegd. Het programma belde met allerhande bedrijven en instanties en ontdekte dat het gaat om wijnen van B-klasse en C-klasse-merk die daadwerkelijk op een dergelijke manier gemaakt worden. De huiswijn van Albert Heijn zou er daar een van zijn.

Volgens de Europese wijnwetgeving is het niet toegestaan water aan wijn toe te voegen. Wijn hoort in zijn geheel van druiven afkomstig te zijn. Maar het gebeurt wel, volgens een aantal mostverkopers onder meer omdat het mostconcentraat goedkoper te produceren en te vervoeren is dan wijn in fles. Ook hoef je geen alcoholbelasting te betalen, omdat het technisch gezien geen alcohol is.
Volgende week nog een deel.

Bron(nen):   Keuringsdienst van Waarde