Waarom topvrouwen vaker mislukken dan topmannen

In de hele (westerse) wereld wordt geprobeerd het aantal vrouwen in topfuncties omhoog te krijgen, maar wordt dat vaak een succes? Nee, schrijft The Economist. Van de vrouwen die topposities bij de 2500 grootste bedrijven verlieten deed 38 procent dat gedwongen: ze werden weggestuurd. Bij de mannen die vertrekken is dat percentage 27 procent. Vrouwen falen dus vaker aan de top dan mannen. Volgens The Economist is niet duidelijk waaraan dat ligt. Maar één verklaring kan samenhangen met de drang om vrouwen naar de top te krijgen. Van de topvrouwen komen er veel meer van buiten de onderneming waar ze de baas worden. Een bedrijf wil een vrouw, maar kan haar in eigen kring niet vinden. En topmanagers die van buiten komen falen vaker dan mensen die van binnenuit omhoog klommen. Dat kan de verklaring zijn waarom vrouwen aan de top vaker mislukken

Bron(nen):   The Economist      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Laat ik vooropstellen dat dat wij, vrouwen, natuurlijk net zo geschikt zijn las mannen om een toppositie te bekleden. Maar… het aantal geschikte topvrouwen is volgens mij veel kleiner dan het aantal geschikte topmannen.

  Zowel vrouwen als mannen doen het goed op de universiteit en het HBO. Maar ik zie in mijn omgeving veelbelovende vrouwen, met heel goede carrièreperspectieven, tegen hun dertigste al een stapje terug doen. Ze krijgen een kind en willen daarna in deeltijd werken, of ze stoppen helemaal. Daaronder bevinden zich ongetwijfeld vrouwen die met gemak de top hadden kunnen bereiken als ze, net als de mannen, er keihard tegenaan waren gegaan.

  Is dat erg? Ach, het is zonde van de investering die de maatschappij heeft gedaan in studenten die binnen vijf jaar na het afronden van hun studie al stoppen, of gedeeltelijk stoppen, met werken. Daaronder zitten echte toppers. Maar dat is de keuze van de vrouwen zelf.

  Dat houdt dan wel in dat het aantal (nog werkende) toppers onder de vrouwen relatief gering is. We moeten daarom niet mopperen als we vaststellen dat mannen nog steeds in de meerderheid zijn als het gaat om het invullen van topbanen.

  Het kan zo zijn dat, onder druk van de maatschappelijke opinie, wordt gekozen voor een vrouw. Met voorbijgaan aan mogelijk betere mannelijke kandidaten. Dan is het logisch dat vrouwen vaker mislukken in een toppositie dan mannen. Er is dan immers niet gekozen voor de beste
  kandidaat, maar voor de maatschappelijk meest aanvaardbare kandidaat.

  • Apekool

   Je schrijft gemakkelijk “dat [stoppen] is de keuze van de vrouwen zelf” waarbij je voorbij gaat aan het maatschappelijk verlies dat daaraan verbonden is. Prima dat je eigen keuzes maakt voor eigen rekening, maar dat is hier natuurlijk niet zo – die rekening wordt bij de maatschappij neergelegd.
   Dan zijn er ook nog eens relatief veel vrouwen die ‘zachte’ studies doen zodat je dubbel verlies hebt.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Jannie Ooms

    Je hebt mijn bijdrage niet goed gelezen. Ik ga niet voorbij aan het maatschappelijk verlies.

    Ik schrijf: ‘Is dat erg? Ach, het is zonde van de investering die de maatschappij heeft gedaan in studenten die binnen vijf jaar na het afronden van hun studie al stoppen, of gedeeltelijk stoppen, met werken’. Einde citaat.

    Zonde van de investering dus. Duidelijker kan ik het niet zeggen.

    Daarnaast heb je gelijk: vrouwen kiezen nogal eens zogeheten zachte studies, die weinig uitzicht bieden op een baan op hun opleidingsniveau. Ze vinden, bijvoorbeeld, Engels leuk en gaan dan Engels studeren. Uiteindelijk worden de meesten geen lerares, of vertaalster of tolk, maar belanden ze op kantoor in een secretaressebaan.

    Ook dat is verspilling van talent en geld. Maar daar heb ik geen oplossing voor. We kunnen hen die kiezen voor een zachte (maatschappelijk niet erg relevante) studie moeilijk verplichten veel meer collegegeld te laten betalen dan zij die kiezen voor een ‘harde’ studie die maatschappelijk wel relevant is.

    (in antwoord op Apekool)
 2. Meester Proper

  Alle matriarchale samenlevingen zijn ten onder gegaan, dus waarschijnlijk zijn mannen biologischerwijs geschikter voor leidinggevende functies.

Reacties niet toegestaan