EU kan slecht liegen: Paniek om Griekenland

Vrijdagavond was de financiële top van de Eurozone bijeen. De ministers van financiën van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, ECB-president Trichet, de eurocommissaris voor de Euro en - guest of honor - de Griekse minister van financiën. Het had geheim moeten blijven, maar dat bleef het niet. Wat een beetje lastig is: de rest van Europa wist van niets. Ook minister de Jager niet, die toch garant staat voor 5 miljard.
Maar journalisten geloofden de ontkenning niet. En toen liegen niet meer hielp was het verhaal: we waren bijeen om ons te beraden over de wereldeconomie. Als leden van de G20. Samen met Griekenland
Dat geeft grond voor het vermoeden waar het wel over ging: de Grieken overwegen zeer sterk om de Euro te verlaten en een nieuwe eigen munt in te voeren.
En dat in ieder geval een nieuwe list moet worden bedacht: de steun aan Griekenland (110 miljard euro) blijkt niet te werken.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die als voorzitter van de Eurogroep, de bijeenkomsten van de ministers leidde, sprak na afloop over de grote Griekse problemen, die niet zijn opgelost.

Een uittreden heeft een kettingreactie tot gevolg.
Allereerst voor Europese banken en beleggers die geld hebben uitstaan in Griekenland. Dat zullen ze voor een deel moeten afschrijven.
Vraag is ook hoe het moet met de miljarden aan garanties afgegeven door de sterke landen.
De euro daalde vrijdagmiddag scherp toen de markt het bericht leerde kennen
 

Wie betalen het gelag?
Spaanse banken hebben 600 miljoen uitstaan in Griekenland
Amerikaanse banken 1,2 miljard
Italiaanse banken 2,6 miljard
Engelse banken 3,2 miljard
Franse banken 20 miljard
Duitse banken 26 miljard
Andere EU-landen (w.o. Nederland) 15 miljard
Banken:
      

Bron(nen):   Der Spiegel  Guardian  Wall Street Journal