De chaos rond de Euro groeit

De Europese leiders maken deze dagen weer heel helder wat er niet gaat gebeuren: Griekenland treedt niet uit de Euro en Griekenland gaat niet een beetje failliet. Dat zou betekenen dat alles blijft zoals het is: dat betekent dat Griekenland 20 jaar lang grote overschotten op de begroting moet zien te krijgen en dat in afwachting daarvan Europa honderden miljarden moet voorschieten. Dat gaat dus ook niet gebeuren.
En daarmee begint Griekenland, zoals NRC Next het vanochtend noemt, trekjes van Lehman Brothers te vertonen: de ijsberg is duidelijk, de koers wordt niet verlegd, dus het einde is voorspelbaar. Allen de gevolgen niet.
Kredietbeoordelaars waardeerden Griekenland gisteren verder af en voorspellen dat de schuldeisers van Griekenland (vooral Europese banken) 70 procent van hun schulden op hun buik kunnen schrijven. 
Europa erkent dat er meer geld over de brug moet komen. De Griekse regering probeert steeds drastischer te bezuinigen. De Grieken worden steeds bozer. De Europeanen die de rekening moeten betalen ook.
De ijsberg nadert

Zie voor een goede analyse Reuters (link 1), voor een commentaar de FAZ (link 2) en voor een handzaam overzicht NRC Next (kiosk)

Bron(nen):   Reuters  Frankfurter Allgemeneine Zeitung