Hypotheken: we worden allemaal slaaf van de bank

Heeft u ook een tophyptheek? Dan voorspelt De Pers u zware jaren. Heeft u geen tophypotheek? Dan heeft u er over een tijdje misschien toch een. Omdat de prijzen dalen. Jarenlang werd je aangeraden zo veel mogelijk te lenen en zo min mogelijk af te lossen, dan beleven je maandlasten lekker laag.
En aldus geschiedde. Er is geen land waar de schulden ten opzichte van de waarde van de huizen zo groot zijn als hier. Dankzij de aftrek. Maar nu de huizenprijzen omlaag glijden (en misschien op enig moment donderen) zitten mensen met een tophyptheek die ze niet of amper aflossen allemaal in de banken-val. Mensen met een tophypotheek worden slaaf van de bank, kunnen door de hoogte van hun lening geen kant meer op. En dat wordt alleen maar erger. Daarom zegt uw adviseur als het goed is nu het tegenovergestelde: los alsjeblieft af om uit de greep van de bank te blijven.

En hoe lager de woningprijzen worden, hoe erger het wordt. Want als je renteperiode afloopt kan er een hertaxatie komen waardoor je ineens een groot risico voor de bank wordt. Ineens is de schuld meert dan 125 procent van de waarde van je huis, of zo. Wie een tophyptheek had zit zeker in de shit, wie er geen had kan er een hebben als de prijzen blijven dalen. En zo wordt half Nederland voor de banken een 'groot risico'. En grote risico's betalen hoge rekeningen.
Gaat dat om veel mensen? Ja, niemand weet zeker hoeveel, maar als de prijzen blijven dalen gaat het om misschien wel de helft van de woningbezitters. Allemaal slaaf van de bank.

Wie de schrik om het hart slaat leest het hele verhaal in De Pers, al wordt je daarvan niet rustiger.

Bron(nen):   De Pers