Vertrek multinationals kost banen? Helemaal niet

Nederland was bereid om 2 miljard euro per jaar aan dividendbelasting mis te lopen om Unilever maar in het land te houden. En waarom? Niet omwille van de werkgelegenheid. Er zijn alleen maar banen bijgekomen.

RTL Z vroeg Unilever ernaar. Die antwoordde: "Er is geen baan verhuisd van Rotterdam naar Londen. Eind oktober 2021 werkten er 2.700 mensen voor Unilever in Nederland verspreid over 5 vestigingen. Precies een jaar eerder waren dat er 2.400."

Het personeelsbestand is nog verder uitgebreid door de overname van Paula's Choice, een fabrikant van huidverzorgingsproducten met een hoofdkantoor in Amersfoort. "Er is dus sprake van een stijging van het aantal medewerkers van 300 op de bestaande sites en 100 op een nieuwe", aldus Unilever.

Ook de gemeente Rotterdam merkt weinig van de verhuizing van Unilever. "Unilever is nog altijd één van de grootste werkgevers in het centrum van de stad. Er is ook nooit een kantoor gesloten. Er is een statutaire zetel verplaatst naar Londen. De directe gevolgen daarvan voor de lokale economie zijn marginaal," aldus een gemeentewoordvoerder.