Wall Street Journal: Spanje staat er slechter voor dan we weten

Spanje zou er wel eens veel slechter voor kunnen staan dan we weten. Zondag zijn er in Spanje regionale verkiezingen en die kunnen, volgens de Wall Street Journal, grote gevolgen hebben. Toen een tijdje geleden in Catalonië de regerende socialisten werden verdreven bleken de schulden van de regio twee keer groter dan bekend was. Er is een gegrond vermoeden dat dat ook elders zo is en dat Spanje er, dankzij de schulden van lokale overheden, veel slechter voor staat dan nu bekend is. Dankzij de machtsverschuivingen die de verkiezingen zullen veroorzaken kan dat aan het licht komen, denkt de WSJ. De krant komt met verhalen over bedrijven die door lokale overheden werden gedwongen om zaken te doen buiten de officiele boekhouding, zodat de schuld kleiner zou lijken.
Lokale overheden mogen niet meer dan 2,4 procent van hun budget lenen, maar vermoedelijk is het feitelijke bedrag veel hoger.
  
De media-aandacht richt zich op het jongerenprotets op Puerto del Sol in Madrd. Maar het echte nieuws zou wel eens in de boekhoudingen van regio's en provincies kunnen zitten...

 

Bron(nen):   Wall Street Journal