C&A doet nog steeds zaken met Indiase uitbuiters

Kleding van C&A, maar ook van Diesel, Mexx Tommy hilfinger en Zara, wordt nog steeds gemaakt in Indiase textielfabrieken die jonge meisjes uitbuiten. Vooral in textielfabrieken in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu, waar kleding wordt gemaakt voor ruim twintig Europese en Amerikaanse kledingmerken, zijn misstanden geconstateerd. Dat staat in een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep. Het rapport verschijnt vandaag.

De tienermeisjes die in deze fabrieken werken, krijgen volgens het onderzoek minder dan minimumloon uitbetaald. Ze mogen het fabrieksterrein niet verlaten, ook niet in hun vrije tijd. Ze mogen geen contact hebben met vakbonden en nauwelijks bezoek ontvangen. De meisjes wordt na vier jaar een bonus beloofd van omgerekend maximaal 800 euro. Die kunnen ze gebruiken om hun bruidsschat te bekostigen.
De gedragscodes van westerse kledingmerken veroordelen zulke ernstige misstanden. Maar volgens de Volkskrant, die exportgegevens bezit, blijkt dat westerse bedrijven nog steeds zaken doen met deze fabrieken. En C&A spant de kroon. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren orders geplaatst bij drie omstreden fabrieken.

Bron(nen):   de Volkskrant