In alle sectoren neemt ziekteverzuim toe: “Afspraken worden uitgesteld”

Niet alleen in de zorg is het verzuim hoog, ook in andere sectoren vallen veel mensen uit, waardoor het personeelstekort op de werkvloer groot is.

Het is de combinatie van coronabesmettingen, lange wachttijden bij de teststraat, quarantaineplicht bij besmette huisgenoten én een al bestaand personeelstekort. "Planningen worden omgegooid. Er komt meer druk op de beschikbare werknemers", zegt Claudia Reiner, directeur van installatiebedrijf Caris & Reiner en vicevoorzitter van Techniek Nederland tegen de NOS. "Afspraken worden uitgesteld. Een monteur die een volle dagplanning heeft kan niet nóg meer klussen doen."

Zo zijn er ook in de kinderopvang en bij winkels grote personeelsproblemen. Het lukt winkelketen C&A bijvoorbeeld nauwelijks om alle filialen open te houden. "We hopen dat het niet zover hoeft te komen dat een of meerdere winkels niet open kunnen, maar we vrezen dat dit moment snel zal naderen. De coronacijfers stijgen en er liggen strengere quarantainemaatregelen in het verschiet."

Volgens onderzoek van arbodienstverleners Arboned en HumanCapitalCare is vooral in de zorg en industrie het ziekteverzuim groot. "Dit slaat extra hard toe in sectoren waar de werkdruk al hoog is en de arbeidskrapte speelt", zegt Jannes van der Velde, woordvoerder voor werkgeversorganisatie AWVN. "Dan staat de werkgever voor een dilemma: laat je de werkdruk oplopen of stel je de productie bij?"