Het Europese navigatiesysteem komt nu echt: tot op de millimeter nauwkeurig

Economie
dinsdag, 24 mei 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Eindelijk. Op 20 oktober worden vanaf de lanceerbasis van het Europese Ruimtevaart Agentschap (ESA) in Frans Guyana de eerste twee echte satellieten gelanceerd. Het is het eerste goede nieuws over het omstreden Europese prestigeproject in lange tijd. Galileo maakte tot nu toe vooral naam wegens overschrijdingen in de planning en de kosten. De Europese Unie heeft 3,4 miljard euro uitgetrokken voor het project.
In maart werd duidelijk dat daar tot 2018 nog bijna twee miljard euro bij moet. De twee satellieten die in oktober worden gelanceerd, zijn de eerste van in totaal achttien die tot 2014 naar een hoogte van 23.600 kilometer worden gebracht. Op dat moment wordt Galileo operationeel. Daarna is het de bedoeling dat het stelsel wordt gecompleteerd tot dertig satellieten.
De EU claimt dat Galileo tot op de millimeter nauwkeurig is, beter dan het global positioning system (gps), waarmee het overigens compatibel zal zijn. Behalve voor navigatie door de Europese weggebruiker wordt het positiebepalingssysteem ook al op veel andere terreinen gebruikt.
De waarde voor de economie wordt door de Commissie geschat op zestig miljard euro in twintig jaar.