Vakantiegangers opgelet: Spanjaarden worden steeds bozer, oorlog op Catalunya

Geoefende Barcelona-bezoekers zullen op de oorlogsfoto El Corte Ingles herkennen op Placa Catalunya, aan het begin van de Ramblas.
De plaatjes van de mega camping op Puerta del Sol zien er prettig en ontspannen uit. Tienduizenden jonge Spanjaarden die liedjes zingen en heel vriendelijk boos zijn. Maar dat beeld is toch iets te romantisch. Dat bleek vrijdag ook toen in Barcelona - al een stuk dichter bij de costa's - 100 demonstranten en 37 agenten gewond raakten
Dat gebeurde toen de Catalaanse politie probeerde te voorkomen dat ook in Barcelona een protest-camping midden in de stad ontstond. De smoes was dat er orde moest zijn voor er binnenkort een belangrijke Champions League wedstrijd in Barca wordt gespeeld. Toevalligerwijs werd tegelijkertijd een kamp ontruimd in Lleida, waar geen wedstrijd is.

Vermoedelijk heeft het uit elkaar slaan van de menigte de kans dat zo'n camping er in de zomer nog steeds  zal zijn behoorlijk vergroot.
En het waren niet alleen jongeren die boos werden. Het waren ook ouderen en gezinnen met kinderen, velen met bloemen en wit geschilderde handen, zoals dat hoort als Catalanen boos zijn.
Uit deze video blijkt dat het meppen van demonstranten er bij de Spaanse politie, na zestig jaar oefening onder Franco, nog goed in zit.
De werkloosheid is hoog, de armoede groeit, de woede ook. Misschien hebben de costa's en Barcelona er wel een bezienswaardigheid bij als u komt.

  
  

 

 

Bron(nen):   El Pais  El Periodico