Maximale hypotheek veel lager als je een auto least

Het privé leasen van een auto is in. Je least een auto en besteedt het gedoe van een auto uit. Een privéleasecontract wordt geregistreerd wordt bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Het is namelijk een verkapte lening. Wie een jaarinkomen heeft van € 80.000 kan bij een rente van 1,9% en twintig jaar vast een maximale hypotheek afsluiten van € 429.000. ,,Maar is er voor € 500 per maand een privéleasecontract voor de auto afgesloten, dan wordt de maximale hypotheek ruim €85.000 minder”, zo rekent Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep voor in De Telegraaf.

Dat valt nog mee omdat nu nog niet de volle lasten van de lease-auto worden meegerekend. Volgend jaar april gaat het BKR 100% van de maandlasten van de leaseauto meerekenen. De maximale hypotheek duikelt dan naar € 292.527, ruim € 137.000 minder dan zonder een leasecontract.

Dan heb je dus wel een mooie auto, maar geen huis.

Ook VEH voorziet grote teleurstellingen. ,,Het gaat stapelen, het zijn niet alleen auto’s waar mensen leasecontracten voor afsluiten”, zegt Hans André de la Porte van VEH tegen De Telegraaf. ,,Ook voor cv-ketels, wasmachines, fietsen en koelkasten worden steeds vaker dit soort contracten afgesloten. Zo sloten particulieren in 2020 voor koelkasten ruim 37.000 leasecontracten af en werden er ruim 40.000 wasmachines geleased. ,,Tel daar je telefoonabonnement, eventueel creditkaart en persoonlijke lening bij op, allemaal BKR-geregistreerd en dat verlaagt ook allemaal je maximale hypotheek.”

Bron(nen):   De Telegraaf