Philips is te traag en wordt te centraal aangestuurd

Philips gaat op de schop. De net aangetreden topman Frans van Houten wil dat het technologieconcern sneller reageert op de voortdurend veranderende vraag van consumenten.
Om dat te bereiken laat Philips de centrale aansturing gedeeltelijk los en krijgen lokale Philipsmanagers meer bevoegdheden om zelfstandig besluiten te nemen. Nieuws dat komt uit het eerste interview van van Houten - uiteraard in het FD - sinds hij de baas werd.
Met de aanpassing van de bedrijfsorganisatie wil Van Houten bereiken dat Philips voortaan sneller producten op de markt brengt.
We moeten sneller opereren. Philips is te traag en wordt te centraal geleid.’

Van Houten vindt dat Philips in het verleden te veel kansen heeft laten liggen door zijn gecentraliseerde organisatiestructuur. ‘Historisch gezien lag alle macht in het centrum van Philips, maar ik zie Philips meer als een gedistribueerd systeem van ondernemende bedrijven die slim samenwerken’, zegt Van Houten.
‘Ik krijg binnen Philips energie van mensen die de bal oppakken en ermee vandoor gaan. Ik zag onlangs de film Invictus over Nelson Mandela en de manier waarop hij rugbyspeler Pienaar inspireerde. Is dat niet fantastisch?

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)