Economen maken zich zorgen om inflatie: “ECB-beleid vrij gevaarlijk”

In veertig jaar tijd was de inflatie niet zo hoog als nu. Zolang dat tijdelijk is, kan het niet zoveel kwaad. Maar wat als het niet snel voorbijgaat? RTLZ sprak met vier experts.

Volgens hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen blijven de prijzen stijgen als centrale banken ervan uitgaan dat de inflatie tijdelijk is en hun beleid dus niet omgooien. De vrees is dat er een loonprijsspiraal ontstaat waarbij lonen en prijzen blijven stijgen. In de VS zijn daar al de eerste tekenen van te zien, aldus Van Wijnbergen. "Dat betekent mijn inziens dat het ECB-beleid vrij gevaarlijk is."

Oud-president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink is ook bezorgd over de tijdelijkheid van de inflatie. Centrale banken moeten 'zo snel mogelijk ophouden met het opkopen van papier', aldus Wellink. Ook moet de ECB de rente verhogen.

Aline Schuiling, econome bij ABN Amro ziet de inflatie minder als een probleem. De helft ervan wordt veroorzaakt door de hoge energieprijzen zegt ze. Dat herstelt zich weer. Econoom Lex Hoogduin is er minder gerust op en vindt juist dat de overheid in actie moet komen door bijvoorbeeld te bezuinigen of belastingen te verhogen.