Meer Oost-Europeanen uitgebuit

Van 582 Oost-Europese werknemers was het loon vorig jaar lager dan het minimumloon. In 2012 waren dat er nog maar 368. Ministerie en vakbonden vermoeden dat er nog veel meer vooral Polen, Bulgaren en Roemenen zijn die te weinig krijgen betaald. Ook houden bedrijven zich niet aan de CAO-afspraken. De inspectie SZW heeft tienduizend bedrijven gecontroleerd. Daarvan zijn er tweeduizend beboet, staat in de Volkskrant. De FNV heeft de situatie in de steigerbouw in kaart gebracht en stapt naar de rechter, omdat opdrachtgevers te lage lonen uitbetalen aan steigerbouwers. Zulke lage lonen zouden uitzendbureaus geen keus laten dan de wet te overtreden. Duizenden steigerbouwers zijn aan het werk, terwijl de CAO niet wordt nageleefd.

Bron(nen):   Volkskrant      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  Grenzen dicht!

 2. Vestzak

  Ah, MOE-landers. U weet wel. Van de tsunami:
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/geen-tsunami-van-roemenen-en-bulgaren
  http://www.theguardian.com/uk-news/2014/may/14/number-romanian-bulgarian-workers-falls-border-controls?CMP=twt_gu

  Hoor je nog wel eens iets over die meldpunten? Of waren die alleen maar bedoeld om de angst te voeden en het volk bang te houden? ‘t Zal toch niet…

 3. Diederdick

  Dus bij één op de vijf bedrijven zat het fout.
  Worden er ook waarschuwingen uitgedeeld?

  Hoe dan ook, één op de vijf bedrijven verpest de markt door zijn mensen onder te betalen, lees ik het zo goed?
  En met dat verpesten van de markt wordt tegelijkertijd de werkgelegenheid aangetast waardoor er meer uitkeringen worden gegeven want door oneerlijke concurrentie vallen bonafide bedrijven om.

  Geeft in ieder geval een onthutsend inzicht in het Nederlandse bedrijfsleven wanner dat ca. 20% fraudeurs in de gelederen telt.

 4. Zmirlap

  Maareeuh, daar zijn ze toch voor?

Reacties niet toegestaan