Er is een akkoord (nu moeten de Grieken het alleen nog uitvoeren)

De trojka van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) is donderdagavond akkoord gegaan met de laatste bezuinigingsplannen van de Griekse regering. Daarmee is het complete herstelprogramma voor de komende vijf jaar rond en zijn de rijke landen bereid het geld over te maken dat al was beloofd.
De Grieken moeten tussen nu en 2015 voor 28,3 miljard mrd bezuinigen.
Hiermee is een nieuwe horde genomen op weg naar uitbetaling van de vijfde tranche van het oude leningenpakket van 110 miljard
De Grieken en de overige eurolanden houden elkaar in de klem over de mate van politiek draagvlak dat de Griekse premier moet hebben. Premier Papandreou ontbeert de steun van de grootste oppositiepartij.
Daar moet het parlement in Athene mee instemmen. De meerderheid wordt steeds kleiner: gisteren haakte alweer een lid van de regerende Pasok af. Het plan kan nu nog rekenen op een meerderheid van 4 stemmen. Merkel eist juist dat de Griekse oppositie zich achter de regeringsplannen schaart. ‘Iedereen moet zich verenigen’, zei zij. Nu moet worden besloten in de EU over de volgende 100 miljard. Daar is wat meer tijd voor nu de eerste kogel door de kerk is. Maar veel tijd is er niet.
ECB-president Trichet zorgde voor beroering toen hij woensdagavond zei dat het ‘code rood’ is voor het Europese financiële systeem.
Zijn Amerikaanse collega Ben Bernanke noemde het risico voor besmetting van de Griekse crisis ‘aanzienlijk’.

Bron(nen):   New York Times