Nederlandse biochemicus weet het zeker: knoflookpreparaat kan antibiotica vervangen

Omdat veel bacteriën resistent zijn voor antibiotica, zullen dieren en mensen de komende jaren doodgaan aan ziekten die nu nog eenvoudig te genezen zijn. Ook zullen transplantaties en tal van medische operaties niet meer mogelijk zijn. Kortom, het einde van het antibioticumtijdperk daagt.
Biochemicus Hans Bok ontwikkelde samen met zijn Britse vakgenoten Peter Josling en Norman Bennett allicine, een bacteriedodend knoflookpreparaat.
Volgens het Nederlands Dagblad gebruiken sommige melkveehouders al allicine tegen uierontsteking, en bestrijden pluimveehouders er ziekten onder hun slachtkuikens mee.

Allicine is geen vaccin, maar wordt toegevoegd aan diervoeder.  Bok, die zijn preparaten laat maken bij het Britse Biotec, wil dat allicine voor alle boeren beschikbaar is en weigert met grote veterinaire- of voederconcerns in zee te gaan. ‘Die willen allemaal eigenaar worden van zo’n middel en er een zeer winstgevende prijs voor vragen.’
De biochemicus denkt dat hij met zijn knoflookcapsules de EHEC kan bestrijden. ‘EHEC-patiënten sterven aan de giftige reactie die antibiotica opwekken, niet aan de E.coli-bacterie die de infectie veroorzaakt. Allicine doodt de bacterie.’
Dit jaar gaat hij er reageerbuisproeven mee doen aan de universiteit van Groningen.

Bron(nen):   Nederlands Dagblad