Corona-opstand van winkeliers en horeca op komst

Vanavond kondigt het kabinet een paar versoepelingen van de lockdown aan. Maar nu al staat vast dat grote groepen ondernemers niet van plan zijn zich aan de overgebleven maatregelen te houden.

Veel winkeliers en horecaondernemers dreigt zaterdag hoe dan ook de deuren te openen. Enkele winkels in Sittard deden dat al. Een groeiend aantal gemeenten en provincies schaarde zich achter de oproep van boze ondernemers. Met steeds meer lokale overheden die begrip tonen voor de zorgen van de winkeliers en de horecaondernemers, is het de vraag wat zij gaan doen als zaterdag burgerlijke ongehoorzaamheid de kop opsteekt.

En als winkels en horeca in een bepaald gebied gecoördineerd open gaan wordt handhaving feitelijk onmogelijk.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) verwacht dat veel zaken zaterdag gewoon opengaan. ‘Winkels kunnen op afspraak klanten ontvangen. Bij ons bestaat dat ook en heet het reserveren, wat een-op-een veilig in te voeren is’, zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen tegen De Volkskrant. ‘Ik vrees dat er veel kikkers zullen zijn die we niet in de kuip kunnen houden.’

Ook musea, theaters en bioscopen willen weer open. ‘Als commerciële doorstroomlocaties zoals de Bijenkorf heropenen, gaan we ervan uit dat musea als culturele doorstroomlocaties ook de deuren kunnen openen,’ zegt de Museumvereniging. ‘Theaters en bioscopen hebben de afgelopen twee jaar laten zien een van de veiligste plekken te zijn om uit te gaan’, aldus voorzitter van de bioscoopbranche Boris van der Ham. 

Wim Pijbes, de oud-directeur van het Rijksmuseum, is het roerend met de Museumverenging eens. Doorstroomlocaties in de cultuursector moeten open, wat hem betreft. „Wel Ikea en geen musea, dat kan niet.”

Bron(nen):   Volkskrant  Telegraaf