Wall Street Journal: De euro-crisis is op geen stukken na voorbij

De Wall Street Journal zet op een rijtje welke horden genomen moeten worden om er voor te zorgen dat de euro en de Europese welvaart niet langer de speelbal zijn van de lotgevallen van de zwakste economie van de Unie.
Eerst moet het parlement nog een keer akkoord gaan, maar nu met afzonderlijke maatregelen. Dat is vandaag.
Vervolgens moeten de eurolanden het besluit nemen 110 miljard beschikbaar te stellen. Dat zal uiteindelijk wel gebeuren, maar niet dan nadat er weer een paar crises passeren, denkt de WSJ. Met name Finland wordt een probleem, omdat daar de regering het besluit niet kan nemen, maar het parlement bevoegd is. En dat Finse parlement lijkt in meerderheid tegen.
Dan zijn er de pressiegroepen in de rest van Europa. De onvrede stijgt dat in landen die zelf zwaar moeten bezuinigen, zoals Nederland, toch vele miljarden moeten worden uitgetrokken voor de Grieken.
Dan is er de uitvoering van het Griekse plan: waarom zou het de Grieken nu wel lukken om zuinig te zijn en belasting op te halen als dat eerder niet lukte?
En tot slot is er het structurele probeem. De steun houdt Griekenland een paar jaar in leven. Meer niet. Een structurele oplossing moet komen van economische groei van Griekenland.
Veel hobbels dus en pas één hobbel genomen.
En dan hebben we het nog niet over Ierland, Portugal, Spanje, Italië....

Bron(nen):   Wall Street Journal