Er is één troost bij alle grote zorgen om Italië: dat land is te groot om te redden

De kans dat de rijke (noordelijke) eurolanden ook Italië moeten steunen is nihil. Niet dat Italië niet steeds verder wegzakt in het moeras, maar het land is de op twee na grootste economie van Europa en valt dus niet te redden. Als Italië valt, dan valt de Euro.
Vraag is dus, schrijft de Financial Times: valt Italië?
Ken Wattrett, chef eurozone  van BNP Paribas: "De markt is de afgelopen week steeds somberder geworden over de euro. Het gevaar van besmetting - dat het ene land het andere aansteekt - groeit en de crisis wordt steeds erger."
De positie van Italië is ernstig verzwakt omdat de minister van financiën Giulio Tremonti - in wie de markten nog enig vertrouwen hadden - wankelt. Hij is betrokken bij een schandaal en voert openlijk oorlog met Berlusconi.  De laatste wil de kiezers paaien met lagere belastingen. Termonti weet dat daarvoor geen geld is. De vraag is wie wint.
Volgens de FT is er ook reden bezorgd te zijn over de Italiaanse banken: die zakken mogelijk voor de Europese stresstest. Dat zou betekenen dat het kapitaal van de banken moet worden versterkt en dat zal niet gaan.