Brede coalitie wil dat overheid knelpunten stroomnet snel oplost

Minister Rob Jetten van Klimaat moet dringend met structurele oplossingen komen voor het elektriciteitsnet. Dat vindt een coalitie van netbeheerders, lokale overheden en ondernemersorganisaties. Ze hebben hem een actieplan aangeboden, want als er niet snel wat gebeurt zou de overgang naar hernieuwbare energie stokken en zou de economie schade ondervinden.

Volgens VNO-NCW, de lobbyorganisatie voor het bedrijfsleven en mede-initiatiefnemer, lopen steeds meer ondernemers tegen problemen aan. Ze kunnen bijvoorbeeld niet worden aangesloten op het stroomnet, net als nieuwe woonwijken en diverse nieuwe zonnedaken en -parken.

Daarmee gaat de situatie de verkeerde kant op, vinden de partijen achter de oproep. Voor de komende drie jaar staan alleen al projecten voor 10 gigawatt aan zonnestroom en 3,7 gigawatt aan windprojecten op de planning die zonder creatieve oplossingen niet aangesloten zouden kunnen worden.

In het actieplan vragen de initiatiefnemers, waaronder ook Bouwend Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de minister om een aantal wettelijke aanpassingen. Daarnaast zou er voor een stimuleringsprogramma voor innovatieve oplossingen 200 miljoen euro per jaar nodig zijn.

Dat zou betaald kunnen worden uit de nieuwe middelen voor klimaatbeleid, staat in het plan. Dan zouden marktpartijen slimme technieken kunnen gaan inzetten om lokaal problemen te ondervangen, bijvoorbeeld door middel van lokale opslag van energie. Andere zaken waarop wordt aangedrongen zijn een verdere verzwaring van het elektriciteitsnet en het versnellen van vergunningsprocessen. Ook gaat het om het oplossen van het tekort aan technici.