Overleven: Vier praktische stappen om te voorkomen dat de euro verdwijnt

Dat Griekenland failliet gaat betwijfelt in de financiële wereld niemand: het land kan onmogelijk al zijn schulden betalen. De vraag is dus niet hoe dat te voorkomen, maar hoe te voorkomen dat heel Europa wordt meegesleurd. De chef economie van de BBC Robert Peston ging te rade bij de top van banken en komt met 4 voorwaarden:
1. De financiële wereld wil precies weten hoe de banken er voor staan. De stresstest, waarvan vandaag de resultaten bekend worden gemaakt, moet dus transparant zijn en aan alle twijfels een eind maken.
2. De Europese regeringen moeten bereid zijn zwakke banken zodanig te herfinancieren dat het weer normale banken worden
3. De Europese regeringen moeten bereid zijn de schulden van de zwakke landen over te nemen en daarmee zelf de risico's te lopen. Dat zou de financiële markten geruststellen
4. Het fonds waaruit dat betaald moet worden, nu 500 miljard, moet daartoe veel en veel groter worden. Misschien wel 2.000 miljard.
Als aan die voorwaarden is voldaan zal het vertrouwen van de financiële markten in de euro zich herstellen en kan de euro overleven.
Is het mogelijk dat dat gebeurt? Nee. De vier stappen komen er op neer dat Duitsland en de andere rijke landen heel erg veel geld beschikbaar stellen om de arme landen te helpen. Politiek is dat vermoedelijk onhaalbaar.
Maar, schrijft Peston, het is wel de enige weg.

Bron(nen):   BBC  The Economist