Paniek op de markten

De financiële markten hebben geen vertrouwen meer in een oplossing van de Europese schuldencrisis. Voor Italië en Spanje steeg de tienjaarsrente op staatsobligaties gisteren naar onhoudbaar geachte niveaus boven de 6%. Het gevolg is dat deze landen bij nieuwe leningen miljarden extra aan rente kwijt zijn, wat hun budgettaire probleem nog verder vergroot. "Niemand weet wat er gebeurt als Europa er niet uitkomt. Er wordt veel gepraat over de gevolgen van een Grieks faillisement, maar niemand die het weet. Er staat dus heel veel op het spel, zegt Jeffrey Molitor, hoofd investering van beleggingsfonds Vanguard in de Financial Times.
Banken trokken de aandelenbeurzen verder omlaag. De stresstest waaraan ze vorige week zijn onderworpen, was voor beleggers niet overtuigend. De winnaars waren gisteren goud, dat boven de $1600 per ounce uitkwam, en de Zwitserse frank, die tegen de euro piekte.

De markten houden de voor donderdag geplande crisistop van de leiders van de eurozone in een houdgreep, constateert een obligatiehandelaar in het FD.
‘Dit is echt een kritieke week. Het is erop of eronder.’
Terwijl de rente op tienjarige staatsleningen van Spanje en Italië in korte tijd met een vol procentpunt is gestegen, betaalt Duitsland juist een half procentpunt minder dan een halfjaar geleden.‘Iedereen vlucht in Duits papier’, stelt een obligatiehandelaar. ‘De rente staat er op een absurd laag niveau. Ik zou Berlijn adviseren nu 1000 miljard te lenen. Goedkoper wordt het nooit meer'  

 
  

 

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)  Financial Times