De kikker sterft uit: we eten teveel kikkerbillen

Niet de Chinezen eten de meeste kikkerbillen, maar Belgen, Fransen, Nederlanders en Amerikanen. Daardoor dreigen veel kikkersoorten uit te sterven. Dat meldt Scientific American naar aanleiding van recent onderzoek door natuurorganisaties die de wereldwijde handel in kikkers in kaart hebben gebracht.
Het nieuwe kikkeronderzoek toont aan dat Chinezen in de jaren negentig nog relatief veel kikkers consumeerden. Maar de hogere welvaart in China heeft geleid tot veranderingen van het consumptiepatroon. Chinezen eten nu liever zeedelicatessen dan kikkerbillen.

De VS en Europa daarentegen importeren het meeste kikkervlees, voornamelijk uit Indonesië. De Verenigde Staten voeren jaarlijks zo'n 2.280 metrische ton aan kikkerbillen in, dat is het equivalent van 450 miljoen tot 1 miljard kikkers. Europa spant de kroon met  jaarlijks 4.600 metrische ton. Het meeste kikkervlees gaat naar België (53%), Frankrijk (23%) en Nederland (17%).
In de grote honger naar kikkers schuilen volgens de natuurorganisaties twee gevaren. Door ongecontroleerde vangsten worden diverse soorten in hun bestaan bedreigd. Bovendien zou de grootschalige handel in kikkers uit kwekerijen risico’s met zich meebrengen: ze zouden extra gevoelig zijn voor het overbrengen van virussen en bacteriële infecties.
Waarom wij opeens zoveel kikkerbillen eten, meldt het onderzoek niet.

Bron(nen):   Scientific American