Waarom vallen de beurzen?

Het gedoe in de VS rond de begrotingskwestie was beschamender dan het onvermogen van Europa om iets zinnigs te doen aan het lot van de euro. Maar geen van beide geven investeerders het vertrouwen dat het goed komt. Crisisingrepen van drie centrale banken in twee dagen tijd hebben donderdag het tumult op de financiële markten ook niet kunnen stoppen. De feitelijke economische ontwikkeling in de VS en Europa is niet goed: lage groei, hoge werkloosheid. En de eerste reacties op de existentiële crises van Spanje en Italië zijn ruim onvoldoende. En investeerders beginnen het vertrouwen te verliezen dat deze overheden aan de problemen iets gaan doen.
En dus stortten de beurzen verder in de afgelopen nacht. En steeg goud en de Zwitserse frank en wordt de rente om geld te parkeren steeds lager. Bij een Amerikaanse 'bewaarbank' krijg je zelfs een boete als je teveel geld wilt parkeren. Het vertrouwen is  voorlopig weg.
Japan viel met -3 procent, net als Zuid-Korea en Singapore en de beurs in Taiwan viel met 5,2 procent. En daarmee is de beursval de wereld rond. "Wat we zien is een vertrouwenscrisis", zegt een deskundige in de Financial Times.
Vanochtend begon de culclus opnieuw, met verliezen in heel Europa en de AEX onder de 300.
Het antwoord van Europa: Bondskanselier Merkel en president Sarkozy zullen later vandaag via de telefoon overleg voeren over de crisis op de beurzen.

Bron(nen):   Financial Times (betaald)  The Atlantic  Wall Street Journal